Een website die staat als een huis.

Een website vormgeven was nog nooit zo eenvoudig als met Mach3Blocks. Met het managed websitebuilder platform is een website bouwen een kwestie van kant-en-klare blokken slepen, plaatsen en naar wens bewerken. Met Mach3Blocks kan iedereen een website bouwen die als een huis staat. Ook zonder kennis van codering. In deze blog vertellen we hoe onze blokkendoos in elkaar steekt.

1. Blokken als bouwstenen

Een Mach3Blocks website bouwen gebeurt aan de hand van een ingenieus blokkensysteem. Het platform biedt een enorme bibliotheek aan blokken om als creatieve onderneming snel en eenvoudig een website op te zetten. Altijd naar de esthetische wens van de uiteindelijke klant. Ook wanneer visuele content de afmetingen van een bepaald blok overschrijdt, is dit eenvoudig uit te lijnen. Want wie een huis wilt bouwen, moet beschikken over passende bouwstenen.

Blokken plaatsen

In het menu links heb je een ruime selectie aan blokken waar je jouw website mee kunt bouwen.

02. Responsive blokken

Tegenwoordig bezoekt men websites vanaf allerlei devices met verschillende schermgroottes. Van 24”-monitors tot smartphones met een 4”-scherm. Overal moet een website goed leesbaar zijn. Daarom werkt Mach3Blocks met responsive blokken. Dat zijn blokken die zijn gemaakt om op diverse devices zo mooi mogelijk te blijven. Dit wil niet zeggen dat ieder blok er op ieder device in essentie hetzelfde uitziet. 

Door de verschillende afmetingen verandert weliswaar de plaatsing van de tekst en de positie van de visuele content. Om het design strak te houden biedt Mach3Blocks de optie om blokken per device te finetunen. Zo blijft het design van de Mach3Blocks website mooi — op desktop, laptop, tablet, en smartphone. 

responsive

Via het menu hierboven kun je zien hoe je website er uitziet op elk device.

03. Tekst opmaken

Met de blokkendoos van Mach3Blocks is het vormgeven van een website een fluitje van een cent.  Toch is het niet alleen de vormgeving die belangrijk is. De manier waarop tekst op een website staat, is namelijk essentieel voor hoe de bezoeker deze leest. Gelukkig is in Mach3Blocks het opmaken van tekst al even eenvoudig als het vormgeven van de website zelf. In de tekst-opmaakbalk rechts van de pagina is onder andere de uitlijning en regelafstand van de tekst aan te passen, lettertype en -grootte te veranderen, en kapitalisatie te bewerken. 

Daarnaast is de tekst te selecteren, waarna er een editorbalk in beeld verschijnt. Hierin is de tekst bold, italic, underlined, of strikethrough te maken, en is voor delen van de tekst het lettertype en -grootte aan te passen. Op die manier komt tekst altijd naar wens op de website. En met meer dan 900 beschikbare lettertypen uit het uitgebreide Google Fonts zit er voor iedereen wel eentje tussen. Ook is er de mogelijkheid om eigen fonts toe te voegen, mits deze auteursrechtelijk zijn verkregen natuurlijk. 

Typografie styling

04. Paginalinks invoegen

Met Mach3Blocks staan websites als een huis. Op zo'n website vind je verschillende pagina's die vanaf de voorkant niet zichtbaar zijn. Toch zijn deze erg handig om snel door de websites te navigeren. Door gebruik te maken van paginalinks, kan de bezoeker eenvoudig door een website heen bewegen. Afhankelijk van de instelling, verschijnt een nieuwe website als een pop-up in een nieuw venster, of vervangt deze de huidige pagina. Op deze manier is het de beslissing van de website bouwer op welke plek en op welke manier naar verschillende pagina's wordt genavigeerd.

Het integreren van paginalinks is al even eenvoudig als het opmaken van tekst zelf. Het gaat als volgt: door tekst in een button te selecteren, bijvoorbeeld “lees meer”, komen er rechts bij instellingen de opties voor paginalinks te staan. Bij het icoontje naast link is het type paginalink te selecteren, waarna de desbetreffende pagina in het dropdown menu geselecteerd kan worden. Vervolgens kan via het dropdown menu van 'link' het doel bepaald worden. De link opent dus in het huidige venster, een nieuw venster, het hoofdvenster, of als pop-in. Zo kan de website bouwer eenvoudig een compleet navigatiesysteem aanbrengen in de website.

Link & linkdoel

05. Blok-, afbeelding- en videolink invoegen

Bij het bouwen van een nieuwe website, is het fijn om zo veel mogelijk van het merk te kunnen laten zien. Dat geldt voor zowel alle afzonderlijke pagina's, als voor de blokken op deze pagina's. In Mach3Blocks is er de mogelijkheid om snel naar een specifiek blok te navigeren. Staat er bijvoorbeeld bovenaan kort iets vermeld over wat er onderaan de pagina aan bod komt?, dan kan de bezoeker hier met één muisklik naartoe. Hiervoor is het belangrijk om eerst het desbetreffende blok te voorzien van een titel. Vervolgens is een kwestie van het - symbool aanklikken, rechts naast link, en het juiste blok te kiezen in het dropdown menu.

Een website is pas écht af wanneer alle lege plekken mooi gedecoreerd zijn. Vandaar dat Mach3Blocks de optie biedt om door te linken naar een afbeelding of video. Deze link is volgens de aanwijzingen hierboven in te voegen, wederom in het huidige venster, in een nieuw venster, in het hoofdvenster, of — en dit is de standaardinstelling voor afbeelding- en videolinks — als pop-in over de tekst van het huidige venster heen. Alsof de bezoeker een schilderij vastpakt en eens van dichtbij bekijkt. Daarnaast is het mogelijk meerdere afbeeldingen in een carrousel naar voren te halen, of video’s in te laden vanuit YouTube of Vimeo.

06. Document-, e-mail-, telefoon- en externe links invoegen

Wanneer de website eenmaal als een huis staat, biedt Mach3Blocks ook de mogelijkheid om paden aan te leggen naar andere huizen. Dat wil zeggen, via links zijn er snelle verbindingen te leggen naar objecten of plekken buiten de website. Zo is er de mogelijkheid om een link naar een extern document, die standaard in een nieuw venster opent. Deze kan echter ook als pop-in over de tekst weergegeven worden. 

Dan is er daarnaast de mogelijkheid om een e-mailadres of telefoonnummer door te linken. Hierdoor kan de bezoeker met één klik, respectievelijk, een nieuw mailbericht opstellen naar het gelinkt e-mailadres, of (op een smartphone) bellen naar het gelinkte telefoonnummer. Ideaal dus om snel te schakelen. Tot slot is er de mogelijkheid om door te linken naar een externe website. Dit is vooral handig bij het noemen van een bedrijfsnaam, zodat de bezoeker (idealiter in een nieuw venster) direct op hun website uitkomt.

Link naar telefoon nummer

Door het telefoonnummer te selecteren kun je via het menu een link toevoegen. Voeg hier het telefoonnummer in waar de link naar moet doorlinken.

Nog nooit was het zo eenvoudig om een website op te zetten als met Mach3Blocks. Zonder kennis van codering, kan iedereen een website bouwen die er super slick uitziet en bovendien buitengewoon efficiënt is. Door slimme links toe te voegen, is de integratie met andere media optimaal, en staat de website als een huis. Of zeg maar gerust een villa.