Meer dan een website

Een website vormgeven was nog nooit zo eenvoudig als met Mach3Blocks. Met het websitebuilder platform is een website bouwen een kwestie van kant-en-klare blokken slepen, plaatsen en naar wens bewerken. Met Mach3Blocks kan iedere creatief ontwerper een visueel verhaal vertellen. In deze blog belichten we het fenomeen onepager.

01. Wat is een onepager?

Een onepager is — de naam zegt het al — letterlijk een website die bestaat uit één pagina. Superhandig om een eenduidige boodschap over te brengen. De klant krijgt namelijk één pagina voor zich, die als een flyer of poster één verhaal in tekst en vormgeving vat. Soms bevat een onepager navigatieknoppen die de lezer doorverwijzen naar een lager punt op de website. Zo kan een onepager oneindig zijn, en tóch overzichtelijk blijven. 

voorbeeld onepager

Deze onepager website is gebouwd met Mach3Blocks. Klik op de afbeelding voor het voorbeeld.

02. Waarom een onepager?

Maar waarom nou een onepager? Onepagers hebben als voordeel dat de bezoeker doeltreffend alle benodigde informatie in één pagina voor zich heeft. Als communicatiemiddel sluit het perfect aan bij het AIDA-model (Attention, Interest, Desire, Action), waarbij stapsgewijs wordt toegewerkt naar het activeren van een klant. Met een mooie banner en gevatte slogan is de aandacht van de bezoeker direct gegrepen, waarna een openingstekst ook daadwerkelijk de interesse wekt. Vervolgens vormt er zich een verlangen in de klant na het lezen van de tekst. Tot slot wordt de klant aangezet tot actie. Vier componenten die een onepager volgens het AIDA-model tot een slagvaardig online communicatiemiddel maken.

Bovendien is een onepager eenvoudig op te zetten. In plaats van een “kapstok-website” met hoofd- en subpagina’s, hoeft er maar één pagina te worden aangemaakt. In essentie geldt: kort en bondig betekent effectief en succesvol. Net als in een geslaagde presentatie is het belangrijk niet de gehele pagina vol te proppen met tekst. Wissel daarom informatieve blokken af met visueel in het oog springende blokken voor een optimaal resultaat. 

Het AIDA-model

03. Visueel verhalen vertellen

Afbeeldingen maken of breken een website. Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden.  Daarom komt bij het bouwen van een website nog de nodige grafische vormgeving kijken. Mach3Blocks helpt hierbij. Zo is er bijvoorbeeld een flinke bibliotheek met gratis te gebruiken afbeeldingen. Dat vergemakkelijkt het ontwerpproces doordat het een goed beeld geeft van hoe de website eruit komt te zien. 

Voor de uiteindelijke website raden we aan om eigen afbeeldingen op maat te gebruiken. Dat maakt een website bovendien uniek in haar vormgeving. Hierbij moet vermeld worden dat ‘op maat’ relatief is, want met de responsive blokken van Mach3Blocks blijft het websitedesign mooi — op desktop, laptop, tablet, en smartphone. Uiteraard zijn er allerlei uitlijnmogelijkheden, ook per device, voor de ideale visualisatie. 

Bibliotheek met afbeeldingen

04. Visie met video’s

Naast strakke statische visualisaties, is er ook de mogelijkheid om blokken van bewegend beeld te voorzien. De mens is nu eenmaal visueel ingesteld, dus vertel het met bewegend beeld. Denk hierbij aan een videoportret om iemand voor te stellen of aan animaties om een product inzichtelijk te maken. informatieve video’s helpen ook een boodschap over te brengen zonder dat een pagina erg text-heavy wordt. 

Het invoegen van video is al even intuïtief als het invoegen van afbeeldingen, dus ook op dit vlak is geen gevorderde kennis van coderen vereist. In principe zijn er twee manieren om video’s in een Mach3Blocks website te integreren. Allereerst is er de optie om YouTube of Vimeo video’s te embedden en vlekkeloos af te laten spelen. Daarnaast is het mogelijk om eigen video’s in te laden. Vooral video’s die zonder geluid automatisch afspelen geven een website veel dynamiek. Net als een pop-in video die over de tekst heen tevoorschijn komt. Maar of het nou op de voor- of achtergrond is, video’s zijn een verrijking voor elke website. 

Uitleg video onepager maken

In deze video legt Job uit hoe je heel eenvoudig jouw onepager website bouwt. Klik op de afbeelding of hieronder.