Talenknobbel

Een website vormgeven was nog nooit zo eenvoudig als met Mach3Blocks. Met het websitebuilder platform is een website bouwen een kwestie van kant-en-klare blokken slepen, plaatsen en naar wens bewerken. Vandaag belichten we een functie speciaal voor de internationaal georiënteerde creatief ontwerper, namelijk: meertalige websites. 

01. Going Global

Het world wide web omspant alle landsgrenzen. Internet wordt zelfs gezien als dé aanjager van globalisering in de 21e eeuw. Tot in Australië surft men op Amerikaanse websites, en wereldkampioenschappen online gamen trekken deelnemers van over heel de wereld. In een alsmaar globaliserende samenleving loopt men echter geregeld tegen problemen met communicatie aan. Want een website is wel vanuit elke uithoek van de wereld vindbaar, maar is niet altijd begrijpelijk voor iedereen. 

02. Communication is Key

Een website met afbeeldingen communiceert veel meer dan wat in taal te vatten is. Eén beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden. Toch vormt het geschreven woord de hoeksteen van iedere onderneming. Een veelzeggende website spreekt tot de verbeelding, en activeert de bezoeker. Daarom biedt Mach3Blocks de optie om een website in meerdere talen aan te maken. Een eenvoudige vertaalslag zorgt ervoor dat alle content en structuur gelijk blijft, maar de tekst in een andere taal wordt weergegeven. 

Het is aan te raden eerst de website te vullen in de hoofdtaal. Doorgaans is dit Nederlands, maar voor het vertalen maakt dit verder niet uit. Het gaat er namelijk om dat alle content staat, zodat deze bij iedere toegevoegde taal aangemaakt wordt. Dat scheelt heel veel tijd, en bovendien hoeven afbeeldingen dan niet per taal ingevoerd te worden. 

Talen

Bovenin bij instellingen staat het tabblad "Talen"

03. How do you do (it)?

De basis staat: er is een website in de lucht in de hoofdtaal, en deze mag vertaald worden. In de overzichtspagina van Mach3Blocks — waar standaard de “Home”, “Over Ons”, en “Contact” secties aan te passen zijn — staat rechtsboven een icoon voor de optie “Instellingen”. Door hierop de klikken opent een pop-in venster met meerdere tabbladen, de tweede daarvan is “Talen”. In het dropdownmenu zijn alle talen te vinden die worden ondersteund door Mach3Blocks. Hier zijn tevens de talen aan te vinken waarin de website beschikbaar zal zijn, net als (daaronder) de hoofdtaal van de website.

Vervolgens kan er bij het bouwen in Mach3Blocks makkelijk geschakeld worden tussen de verschillende talen. Door een andere taal te selecteren (helemaal linksboven), is de tekst van de website aan te passen zonder dat het beeld verspringt. Dit is uiteindelijk ook zo voor de bezoeker. Deze hoeft maar een andere taal te selecteren rechtsboven in de menubalk, en de geschreven inhoud van de pagina verschijnt in de taal naar keuze. 

Vertaalbaar maken

04. Kopie-Paste

In Mach3Blocks is het mogelijk om per element aan te geven of deze al dan niet vertaalbaar is. Logischerwijs zijn elementen zoals tekst standaard vertaalbaar, en elementen zoals afbeeldingen standaard niet-vertaalbaar. Het voordeel van een niet-vertaalbaar element is dat deze niet per taal ingevuld hoeft te worden. Dit bespaart tijd en maakt onderhoud eenvoudiger. Toch is ieder element dat vertaald mag worden ook vertaalbaar te maken. 

Wanneer “vertaalbaar” voor de juiste elementen staat aangevinkt, is deze content eenvoudig te kopiëren naar een andere taal. Let wel op: alleen de content die nog niet is ingevuld voor de te vertalen pagina wordt overgezet.

05. A Piece of Cake

De voordelen van een meertalige website voor een onderneming zijn enorm. Klanten in het buitenland kunnen met gemak navigeren, en voelen zich bovendien persoonlijker aangesproken. De binding groeit, en daarmee ook het bereik. Win-win dus. Met Mach3Blocks is vertalen een stukje taart. Ofwel, a piece of cake.