Navigeren op gevoel

Een website vormgeven was nog nooit zo eenvoudig als met Mach3Blocks. Met het websitebuilder platform is een website bouwen een kwestie van kant-en-klare blokken slepen, plaatsen en naar wens bewerken. Intuïtiever kan het haast niet. Dat geldt ook voor het maken van menu’s. Vandaag lichten we er een paar uit.

01. De bekende weg

Voor de bezoeker van een website is het belangrijk deze snel te kunnen doorgronden. Daarbij komt een zeker digitaal richtingsgevoel kijken. Deze is door de jaren heen gevormd door hoe men met websites omgaat. Mach3Blocks bouwt op deze intuïtie, om het bouwen én bezoeken van websites zo logisch mogelijk te maken. Want wie een goed verhaal wilt delen, houdt de focus op de inhoud. 

Menu’s zijn er in verschillende soorten en maten. Sommigen bevatten alleen tekst, andere tonen ook een icoon. Welk menu het beste bij de website past, hangt volledig af van de opzet ervan. Waar wil de bezoeker heen? En daarbij komt kijken: welke subpagina’s zijn het belangrijkst? Deze vragen bepalen de uiteindelijke structuur van een website, en hoe deze te gebruiken is. 

Menu met pagina's

Hier kun je aangeven welke pagina's er wel of niet zichtbaar zijn in het menu.

02. Blijven hangen

Waar de bezoeker ook heengaat, er moet altijd een weg terug zijn. Door een menu “sticky" te maken, blijft deze altijd paraat wanneer de bezoeker naar beneden scrolt. Handig is om in het menu altijd een snelle schakeling te houden naar “Home” en “Contact”, zodat de bezoeker snel meer info kan vergaren, of over kan gaan tot actie. Deze knoppen zijn daarom ook de standaardopties voor een menu-blok in Mach3Blocks. Uiteraard is de opmaak ervan volledig naar esthetische wens aan te passen. 

Sticky

Door op het navigatieblok te klikken kun je bij instellingen je menu stiky maken.

03. Lekker efficiënt

Een hamburgermenu klinkt lekker, én werkt lekker. Het is namelijk een uitklapmenu, meestal in een bovenhoek, die met zijn drie verticale strepen lijkt op een hamburger. Doordat de navigatieknoppen compact hieronder verwerkt zitten, blijft de homepage strak en tekst-luw. Het ingeklapte menu is eenvoudig te gebruiken, en al even eenvoudig te bouwen. Met een hamburger menu wordt elke website een lekkernij. 

Hamburgermenu

04. Voorbeeldige menu’s

Voor de visuele verhalenvertellers is er ook de optie tot sliders. Eén beeld zegt meer dan duizend worden, en sliders helpen door middel van beeld bij de juiste woorden te komen. Het zijn namelijk afbeeldingen die bovenaan een website komen te staan, met daarop navigatieknoppen. Hiermee worden dus parallelle menu’s gecreëerd. Met pijltjes aan de zijkant kan de bezoeker makkelijk schakelen tussen de slides, en door de subtiele bolletjes aan de onderkant is in één oogopslag duidelijk bij welke slide van de hoeveel slides de bezoeker is.

Sliders komen het best tot hun recht als uit zichzelf bewegende eye-catchers. Met de functie “autoplay” wisselen de slides automatisch door. De wisselsnelheid hiervan is uiteraard aan te passen naar wens. Ook is er de optie om voor een horizontaal schuifeffect te kiezen, of een fade-in/-out van de slides. Ongeacht welk effect het beste past, met Mach3Blocks kan iedere creatief ontwerper intuïtief een prachtsite bouwen.

voorbeeld van een slider

05. Accordeons

Hoe helder een verhaal ook gevisualiseerd is, bezoekers zullen altijd vragen houden. Bijvoorbeeld over een product, dienstverlening, of over hoe ze contact op kunnen nemen. Ook hierbij geldt: de bezoeker moet zo doelmatig mogelijk door de website heen kunnen navigeren. Wanneer de bezoeker een vraag heeft, moet die nu eenmaal zo snel mogelijk beantwoord. Dat hoort bij service. Met de accordeon-functie zijn de meest veelvoorkomende vragen eenvoudig vindbaar te maken. 

06. Wat mag het kosten?

Eén van de meest voorkomende vragen is die naar de kosten van een product. De bezoeker wil namelijk zo snel mogelijk een prijs weten. Hoe stijlvol en betrouwbaarder deze wordt weergegeven, hoe sneller een klant geneigd zal zijn voor dit product te kiezen. Vormgeving is hierbij dus essentieel.

De functie voor prijslijsten van Mach3Blocks biedt ook de mogelijkheid om kosten van diverse producten te specificeren. Wordt het product bijvoorbeeld geleverd in verschillende abonnementsvormen, dan is in één oogopslag duidelijk wat een premium abonnementsvorm meer te bieden heeft. Op die manier helpt vormgeving de verkoper kosten inzichtelijk te maken voor de uiteindelijke klant.

Pricing

Een handig blok om in één oogopslag de kosten inzichtelijk te maken.

Dit waren zo enkele menu’s die met Mach3Blocks eenvoudig op te zetten zijn. Iedere website vraagt om een andere aanpak, en iedere bezoeker navigeert op een andere manier. Door vanuit intuïtie te werken, weet de bezoeker makkelijk de weg te vinden. Met Mach3Blocks bouw je op deze intuïtie.